La economía vinícola de TenerifeLos precios del vino en bodegas, 1505-1650

  1. Macías Hernández, Antonio Manuel
Revista:
Anuario de Estudios Atlánticos

ISSN: 0570-4065

Ano de publicación: 2015

Número: 61

Tipo: Artigo

Outras publicacións en: Anuario de Estudios Atlánticos

Resumo

Wine was the main exporting product of the economy of the Canary Islands from mid xvi century to the fourth decade of xix century. It was, of course, the main wealth of the Islanders and with this wealth they supported the imports of goods and services. This article follows a line of investigation that tries to quantify the chain of value generated by this agrarian industry. It studies the beginnings of the commercial segment of this chain, this is, the prices of the wine in the wineries the main producing island during the phase of implantation and first great height of this exporting cycle.

Referencias bibliográficas

  • Anaya Hernández, A. y Arroyo Doreste, E. (1984-1986). «La peste de 1601-1606 en las Islas Canarias», revista de historia canaria, 37.
  • Béthencourt Massieu, A. (1991). Canarias e Inglaterra: el comercio de vinos (1650-1800), Las Palmas de Gran Canaria: Cabildo Insular de Gran Canaria.
  • Chaunu, P. (1955-1960). Séville et l’Atlantique (1504-1650). París.
  • González Rodríguez, J.M. (2011). «Consideraciones sobre algunas medidas canarias», Anuario de Estudios Atlánticos, 57, pp. 385-418.
  • GuImerá Ravina, A. (1985). Burguesía extranjera y comercio atlántico: la empresa comercial irlandesa en Canarias (1703-1771). Santa Cruz de Tenerife: Gobierno de Canarias.
  • Iglesias Rodríguez, J.J. (1995). «Los siglos modernos: el impacto de la coyuntura americana y la diversificación de mercados», en Iglesias Rodríguez, J. J. (ed.). Historia y cultura del vino en Andalucía, Sevilla, Universidad de Sevilla, pp. 63-90.
  • Lobo Cabrera, M. (1993). El comercio del vino entre Gran Canaria y las Indias en el siglo XVI, Las Palmas de Gran Canaria, Cabildo Insular de Gran Canaria.
  • López Cantos, A. (1979). «El tráfico comercial entre Canarias y América en el siglo XVII», en II coloquio de historia canario-americana. Las Palmas de Gran Canaria: Cabildo Insular de Gran Canaria, t. I, pp. 303-372.
  • Macías Hernández, A.M. (2000). «Génesis de una economía de base monetaria: Canarias, 1300-1550», en Bernal, A. (ed.). Dinero, moneda y crédito en la monarquía hispánica. Madrid: Marcial Pons, pp. 43-59.
  • Macías Hernández, A.M. (2000). «La viticultura canaria. Orto y ocaso, 1500-1850», en Maldonado Rosso, J. y Ramos Santana, A. (eds.). Actas del I encuentro de historiadores de la vitivinicultura española, Puerto de Santa María: Ayuntamiento del Puerto de Santa María, pp. 319-343.
  • Macías Hernández, A.M. (2001). «Los tesoros de las Afortunadas. Las economías isleñas en el derrotero del almirante holandés Pieter Van der Doez», en Béthencourt Massieu, A. (coord.). Canarias y el Atlántico, 1580-1648. IV Centenario del ataque de Van der Does a Las Palmas de Gran Canaria (1599), Las Palmas de Gran Canaria, pp. 415-420.
  • Macías Hernández, A.M. (2007). «Expansión ultramarina y economía vitivinícola. El ejemplo de Canarias (1500-1550)», investigaciones de historia económica, 8, pp. 13-44.
  • Macías Hernández, A.M. (2009). «La colonización europea y el derecho de aguas. El ejemplo de Canarias», Hispania, vol. LXIX, 233, pp. 715-738.
  • Macías Hernández, A.M. (2010). Una revisión necesaria. El diezmo de la primera agroindustria azucarera del Atlántico, 1483-1543, Anuario de Estudios Atlánticos, 56, pp. 9-10.
  • Macías HernándEz, A.M. (2014). «Las exportaciones vinícolas al mercado colonial, 1550-1600. La estructura de costes de las cargazones», Anuario de Estudios Atlánticos, 60, pp. 97-138.
  • Macías Hernández, A.M. (en prensa). «Crédito y rédito en el comercio atlántico del vino, 1550-1640», en homenaje al profesor Antonio M. Bernal.
  • Martínez Galindo, P. (1998). La vid y el vino en Tenerife en la primera mitad del siglo XVI, La Laguna: instituto de estudios canarios.
  • Mauro, F. (1960). Le Portugal et l’Atlantique au XVII siécle, 1570-1670, Paris: S.E.V.P.E.N.
  • Morales Padrón, F. (1955). El comercio canario-americano (siglos XVI, XVII y XVIII), Sevilla: escuela de estudios Hispano-Americanos.
  • Peraza de Ayala, J. (1975). El régimen comercial de Canarias con las Indias en los siglos XVI, XVII y XVIII, Sevilla: Universidad de Sevilla.
  • Pérez Camacho, F. (1998). «Movilidad vitivinícola entre Andalucía y América a partir del siglo XVI», en Ramos Santana, A. y Maldonado Rosso, J. (ed.). El comercio de vinos y aguardientes andaluces con América (siglos XVI-XX), Cádiz: Universidad de Cádiz, pp. 11-24.
  • Serra Ràfols, E. y Rosa Olivera, L. de la (1965). Acuerdos del Cabildo de Tenerife, 1514-1518, La Laguna: instituto de estudios canarios.
  • Serra Ràfols, E. y Rosa Olivera, L. de la (1970). Acuerdos del Cabildo de Tenerife, 1518-1525, La Laguna: instituto de estudios canarios.
  • Steckley, G.F. (1980). «The Wine Economy of Tenerife in the Seventeenth Century: Anglo-Spanish Partnership in a Luxury Trade», economic history review, XXXIII, 3, pp. 335-350.
  • Torres Santana, E. (2003). Historia del Atlántico: el comercio de la Palma con el Caribe, 1600-1650, Madrid: cabildo de la Palma.
  • Viera y Clavijo, J. (1971). Noticias de la Historia General de las Islas Canarias, Santa Cruz de Tenerife: ediciones Goya.
  • Vila Vilar, E. (1979), «Las Canarias como base de aprovisionamiento de navíos portugueses», en II coloquio de historia canario-americana, Las Palmas de Gran Canaria: ediciones del cabildo insular de Gran canaria, vol. 1, pp. 285-300.