Contenido metálico en tubérculos de Yuca (Machinot esculenta cranz) comercializados en la Isla de Tenerife
- Gara Luis González 1
- Carmen Rubio Armendáriz 1
- Ángel Gutiérrez Fernández 1
- Arturo Hardisson de la Torre 1
- Consuelo Revert Gironés 1
-
1
Universidad de La Laguna
info
ISSN: 2340-7522
Année de publication: 2016
Volumen: 3
Número: 1
Pages: 7 - 13
Type: Article
D'autres publications dans: Ars Clínica Académica
Résumé
Las yucas (Manihot esculenta Crantz) son esenciales en ladieta de algunos pueblos y constituyen una excelentefuente de minerales. El estudio del contenido metálico enlos alimentos, tales como las yucas, proporciona unainformación necesaria en la evaluación de la seguridad enlos procedimientos de reglamentación, así como ladeterminación de los valores nutricionales.
Références bibliographiques
- Allen AC. The origins and taxonomy of cassava. En: Hillock RJ, Thresh JM, Bellotti A (dir). Cassava biology production and utilization. Walligford: CAB Publishing; 2002.1-17.
- Nassar NM, Hashimoto DY, Fernandes SD. Wild Manihot species: botanical aspects, geographic distribution and economic value. Genetic Mol Res 2008; 7(1): 16-28.
- Montaldo A, Gunz T. La yucca. Origen, mejoramiento e industrialización. En: Montado A, Gunz T (dirs). La yuca o mandioca. Costa Rica: ITCA; 1985. p. 1-145.
- Luis González G, Rubio Armendáriz C, Revert Gironés C, Gutiérrez Fernández AJ, Hardisson de la Torre A. (2014). La toxicidad natural de la yucca (Manihot esculenta Crantz). Ars Clínica Academica, 1(2), 7-11.
- FAOSTAT. (Accedido 2013 abril 24). Disponible en: URL: http://www.potato2009.org/en/world/index.html.
- Bordajandi LR, Gómez G, Abad E, Rivera J, FernándezBastón MM, Blasco J, González MJ. Survey of persistent organochlorine contaminants (PCBs, PCDD/Fs, and PAHs), heavy metals (Cu, Cd, Zn, Pb, and Hg), and arsenic in food samples from Huelva (Spain): Levels and health implications. J Agric Food Chem 2004; 52: 992-1001.
- Martorell I, Perelló G, Martí-Cid R, Llobet JM, Castell V, Domingo JL. Human exposure to arsenic, cadmium, mercury, and lead from foods in Catalonia, Spain: Temporal trend. Biol Trace Elem Res 2011; 142: 309- 322.
- Luis G, Rubio C, González-Weller D, Gutiérrez AJ, Revert C, Hardisson A. Evaluation of content and estimation of daily intake of cadmium and lead in several varieties of potatoes (Solanum tuberosum L.) cultivated in the Canary Islands (Spain). J Food Prot 2014; 77 (4): 659-664.
- DOUE (Diario Oficial de la Unión Europea). Reglamento (CE) Nº 1881/2006 de la Comisión de 19 de diciembre de 2006 por el que se fija el contenido máximo de determinados contaminantes en los productos alimenticios. Diario Oficial de la Unión Europea; L364: 5-24.
- Luis G, Rubio C, Revert C, Gutiérrez AJ, Hardisson A. Essential and toxic metals in taros (Colocasia esculenta) cultivated in the Canary Islands (Spain): evaluation of content and estímate of daily intake. Environ Monit Assess 2015, 187: 4138-4144.
- Senser F, Scherz H. Tablas de composición de los alimentos. El pequeño “Souci- Fachman-Kraut”. Acribia 1999. Zaragoza.
- Mosha TCE, Laswai HS, Tetens I. Nutritional composition and micronutrient status home made and commercial weaning foods consumed in Tanzania. Plant Food Hum Nutr 2000; 55: 185-205.
- Onianwa PC, Adeyemo AO, Idowu OE, Ogabiela EE. Copper and zinc contents of Nigerian foods and estimates of the adult dietary intakes. Food Chem 2001; 72: 89-95.
- Leterme P, Buldgen A, Estrada F, Londoño AM. Mineral content of tropical fruits and unconventional foods of the Andes and the rain forest of Colombia. Food Chem 2006; 95: 644-652.
- Orech F. O., Christensen D. L., Larsen T., Friis H., Aagaard-Hansen J., Estambale B. A. Mineral content of traditional leafy vegetables from western Kenya. Int J Food Sci Nut 2007; 58: 595-602.
- Addo MA, Darko EO, Gordon C, Nyarko BJB. Heavy metal contaminations in soil and cassava harvested near a cement processing facility in the Volta Region, Ghana: Implications of heavy risk for the population living in the vicinity. E-JST 2013; 3(8): 71-83.
- Idodo-Umeh G, Ogbeibu AE. Bioaccumulation of the heavy metals in cassava tubers and plantain fruits grown in soils impacted with petroleum and non-petroleum activities. 2010
- Ano AO, Eke-Okoro ON, Egesi CN. Heavy metal (Cd, Ni and Pb) pollution effects on cassava (Manihot esculenta Crantz). Int J Biodiv Conserv 2013; 5(10): 640-6.
- Avegliano RP, Maihara VA, da Silva FF. A Brazilian total diet study: evaluation of essential elements. J Food Compos Anal 2011; 24: 1009-16.
- Martin VJ. Alimentación e inmigración. Un análisis de la situación en el mercado español. Distrib Consum 2005; 3: 11-41.
- FAO. Situación y tendencias recientes de la yuca a escala mundial. La economía mundial de la yuca. Hechos, tendencias y perspectivas. Roma: Fondo Internacional de Desarrollo Agrícola y Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación; 2000.
- Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Dietética (FESNAD). Ingestas dietéticas de referencia (IDR) para la población española, 2010. Act dietet 2010; 14(4): 196-7.
- EFSA (European Food Safety Authority). Opinion of the scientific panel on dietetic products, nutrition and allergies on a request from the Commission related to the Tolerable Upper Intake level of nickel. EFSA J 2005;146: 1-21.
- Aina AJ, Falade KO, Akingbala JO, Titus P. Physicochemical properties of twenty-one Caribbean sweet potato cultivars. Int J Food Sci Technol 2009; 44: 1696-1704.
- Arnich N, Sirot V, Riviére G, Jean J, Noël L, Guérin T. Dietary exposure to trace elements and health risk assessment in the 2nd French Total Diet Study. Food Chem Toxicol 2012; 50: 2432-49.
- EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM). Statement on tolerable weekly intake for cadmium, European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy, EFSA J 2011; 9(2): 1975.
- EFSA (European Food Safety Authority). Scientific opinion on lead in food. EFSA J 2010; 8: 1570.