El apoyo externo a los centros educativosnecesario e incomprendido

  1. Guarro Pallás, Amador
  2. Hernández Rivero, Víctor M.
Revista:
Educar

ISSN: 0211-819X

Any de publicació: 2002

Títol de l'exemplar: Formación permanente del profesorado

Número: 30

Pàgines: 121-138

Tipus: Article

Altres publicacions en: Educar

Resum

En aquest article s'informa d'un dels estudis realitzats a la Comunitat Canària al voltant dels principals serveis de suport extern als centres educatius, en concret el referit als Centres de Professors (CEP). Es pretenien dos objectius: l'obtenció de coneixement per a comprendre millor la naturalesa, funcions, models d'actuació i condicions en les que es porta a terme la tasca d'assessorament; i, la detecció de les problemàtiques i necessitats més importants, oferint recomanacions per a la seva millora. Es va recollir informació, mitjançant qüestionaris, dels assessors i dels professors. Les principals conclusions apunten a l'existència d'un doble divorci: 1) entre el que els assessors pensen que han de fer (funcions més relacionades amb els processos de desenvolupament i millora dels centres i amb la capacitació de les escoles i el desenvolupament professional del professorat) amb el que fins a la data han fet (cobrir les necessitats derivades del procés d'implantació de la LOGSE, especialment en el disseny i desenvolupament de cursos i en la divulgació de la normativa); 2) entre el que els assessors creuen que fan i el que el professorat percebeix d'ells. Se suggereix que els CEP han de reprendre la seva idea original d'institucions al servei del professorat i dels centres, adquirint una més gran autonomia de l'Administració.

Referències bibliogràfiques

  • ARENCIBIA, S.; GUARRO, A. (1999). Mejorar la escuela pública. Una experiencia de asesoramiento a un centro con problemas de disciplina. Consejería de Educación, Cultura y Deportes del Gobierno de Canarias y Centro de la Cultura Popular Canaria. Canarias.
  • DALIN, P.; RUST (1983). Can Schools Learn? Londres: NFER.
  • DIRECCIÓN GENERAL DE CENTROS (1997). Escolarización en niveles no universitarios. Curso escolar 1996/97. Tenerife: Consejería de Educación, Cultura y Deportes del Gobierno de Canarias.
  • ESCUDERO, J.M. (1989). Evaluación de los equipos psicopedagógicos de la Comunidad de Madrid (documento fotocopiado).
  • ESCUDERO, J.M.; MORENO, J.M. (1992). El asesoramiento a centros educativos. Estudio evaluativo de los equipos psicopedagógicos de la Comunidad de Madrid. Madrid: Consejería de Educación y Cultura de la Comunidad de Madrid.
  • LATHER, P. (1986). «Research as praxis». Harvard Educational Review, 56 (3), p. 257-277.
  • LOUCKS-HORSLEY; CRANDALL, D. (1986). Analizing school improvement support systems. Leuven: Acco.
  • NIETO, J.M. (1993). El asesoramiento pedagógico a centros escolares. Revisión teórica y estudio de casos. Tesis doctoral inédita. Universidad de Murcia.
  • NIETO, J.M.; BOTÍAS, F. (2000). Los equipos de orientación educativa y psicopedagógica. El asesoramiento a centros escolares desde un análisis institucional. Barcelona: Ariel Educación.
  • PLOWNICK, M. y otros (1982). Organization Development. Boston: Little Brown and Co.
  • RODRÍGUEZ ROMERO, M. (1992). La identidad de la labor de asesoramiento en la enseñanza y el proceso de construcción del rol de agente de apoyo. Un estudio de caso en educación tecnológica. Tesis doctoral inédita. UNED. Madrid.