Trasgresiones corporales, Rituales de Belleza y Seres Posthumanos

  1. Carmen Marina Barreto Vargas
Journal:
Revista Atlántida: Revista Canaria de Ciencias Sociales

ISSN: 2171-4924

Year of publication: 2011

Issue: 3

Pages: 17-34

Type: Article

Export: RIS

Metrics

Cited by

  • Dialnet Métricas Cited by: 1 (17-09-2021)

Abstract

Never before has man had such a clear and direct opportunity to transform itself into another person. Through the exchange of sex, plastic surgery, implantation of organs or prostheses can achieve entirely transform your body, abolishing what we believe are weaknesses and imperfections body. The body will thus become a reservoir of spare parts and tissues used in turn in other bodies, where it would be difficult even to talk about body ownership. The copyright body would in any event, Multiple, adulterated and contaminated. Not talking about science fiction and produced by Hollywood. It would rather, as Haraway does, to display cyber agencies, which embody a future open to differences, which can not be denied or suppressed easily, without fuss and to accept the possibility of ambiguities regarding the union between body and technology, between nature and culture, and between science fiction and social reality. This would be the inauguration of the post-human to what other people are no longer practices and discourses of doctors, athletes, artists, scientists or anthropologists themselves.

Bibliographic References

  • Baron, D. (2007). Corps et artifices. De Cronenberg à Zpira. París: L’Harmattan.
  • Baudrillard, J. (2000). Las estrategias fatales. Barcelona: Anagrama.
  • Bourdieu, P. (2000). La dominación masculina. Barcelona: Anagrama.
  • Butler, J. (2006). Deshacer el género. Barcelona: Paidós.
  • Butler, J. (2007). El género en disputa. El feminismo y la subversión de la identidad. Barcelona: Paidós.
  • Chase, C. (2005). «Hermafroditas con actitud: cartografiando la emergencia del activismo político intersexual». En C. Romero, S. García y Bargueiras, C. (eds.). El eje del mal es heterosexual. Figuraciones, movimientos y prácticas feministas queer. Madrid: Traficantes de Sueños.
  • Deleuze, G. y Guattari, F. (1997). Mil Mesetas. Capitalismo y esquizofrenia. Valencia: Pre-textos.
  • Dery, M. (1998). Velocidad de escape. La cibercultura en el final de siglo. Madrid: Ediciones Siruela.
  • Elias, N. (1987). El proceso de la civilización. Investigaciones sociogenéticas y psicogenéticas. México: Fondo de Cultura Económica.
  • Escudero, J. (2007). «El cuerpo y sus representaciones». Revista Enrahonar, núms. 38.39, 141-157.
  • Fausto-Sterling, A. (2006). Cuerpos sexuados. Barcelona: Editorial Melusina.
  • Foucault, M. (1986). Historia de la sexualidad. México: Siglo xxi.
  • Haraway, D. (1995). Ciencia, cyborgs y mujeres. La reinvención de la naturaleza. Madrid: Ediciones Cátedra-Universitat de València-Instituto de la Mujer.
  • Laqueur, T. (1994). La construcción del sexo. Cuerpo y género desde los griegos hasta Freud. Madrid: Ediciones Cátedra-Universitat de València-Instituto de la Mujer.
  • Le Breton, D. (2002). Antropología del cuerpo y modernidad. Buenos Aires: Nueva Visión.
  • Lipovetsky, G. (2006). La era del vacío. Barcelona: Anagrama.
  • Mayayo, P. (2004). «La reinvención del cuerpo». En J.A. Ramírez y J. Carrillo (eds.). Tendencias del arte, arte de tendencias a principios del siglo XXI. Madrid: Cátedra.
  • Navarro, A. (Ed.) (2002). La nueva carne. Una estética perversa del cuerpo. Madrid: Valdemar.
  • Preciado, B. (2008). Testo yonqui. Madrid: Espasa Calpe.
  • Sennet, R. (1997). Carne y piedra: el cuerpo y la ciudad en la civilización occidental. Madrid: Alianza Editorial
  • Shilling, C. (1993). The Body and Social Theory. London: Sage.
  • Virilio, P. (1999). La bomba informática. Madrid: Cátedra.
  • Yehya, N. (2001). El cuerpo transformado. Cyborgs y nuestra descendencia tecnológica en la realidad y en la ciencia ficción. México: Paidós.