Los costes y beneficios de la industria vitivinícola exportadora de Canarias, 1662-1690
-
1
Universidad de La Laguna
info
ISSN: 0570-4065
Año de publicación: 2016
Número: 62
Tipo: Artículo
Otras publicaciones en: Anuario de Estudios Atlánticos
Resumen
Wine was the main exporting product of the Canary Islands for a long period of its economic history (1550-1840). Historiography has tried to shed light on the stages of growth and decline of this export wine industry, its Atlantic mercantile scenario and how it influenced the structure of the local economy. This article is part of this line of research. It analyses the costs and benefits of the landowners who dedicated their vineyards to the production of malvasía wines for the English market during the phase of growth and decline of this export activity
Referencias bibliográficas
- BétHencourt Massieu, A. (1991). Canarias e inglaterra: el comercio de vinos (1650-1800). Las Palmas de Gran Canaria: Cabildo Insular de Gran Canaria.
- GonzáLez rodríGuez, J.M. (2011). «Consideraciones sobre algunas medidas canarias», anuario de estudios atlánticos, 57, pp. 385-418.
- Macías Hernández, A.M. (1988). «Explotación directa o medianería en el viñedo canario durante el siglo xVIII: estrategias para una crisis», revista de historia económica, 9, pp. 45-71.
- Macías Hernández, A.M. (2000). «La viticultura canaria. orto y ocaso, 1500-1850», en MALDonADo roSSo, J. y rAMoS SAnTAnA, A. (eds.). actas del i encuentro de historiadores de la vitivinicultura española. Puerto de Santa María: Ayuntamiento, pp. 319-343.
- Macías Hernández, A.M. (2007). «Expansión ultramarina y economía vitivinícola. El ejemplo de Canarias (15001550)», investigaciones de historia económica, 8, pp. 13-44.
- Macías Hernández, A.M. (2013). «El diezmo de las viñas y las estadísticas vinícolas, 1776-1830. Cuestiones de método», anuario de estudios atlánticos, 59, pp. 481-517.
- Macías Hernández, A.M. (2015). «La economía vinícola de Tenerife. Los precios del vino en bodega, 15051650», anuario de estudios atlánticos, 61.
- Martínez GaLindo, P. (1998). la vid y el vino en tenerife en la primera mitad del siglo xVi. La Laguna: Instituto de Estudios Canarios.
- Martínez ruiz, J.I. (2015). «El comercio de vinos entre Estaña e Inglaterra en el siglo xvii. Problemas que plantea su reconstrucción y primeros resultados», revista de historia agraria, en prensa.
- núñez Pestano, J.r. (2015). «Derechos comunales y conflicto social en la Edad Moderna: las revueltas contra las usurpaciones en las dehesas de la orotava», anuario de estudios atlánticos, 61.
- steckLey, G.F. (1981). «The Wine Economy of Tenerife in the Seventeenth Century: Anglo-Spanish Partnership in a Luxury Trade», economic history review, xxxiii, 3, pp. 335-350.
- rosa oLivera, L. (1970). «La pequeña historia», en homenaje a e. serra râfols. La Laguna: Universidad, t. ii, pp. 319-344.
- viera y cLavijo, J. (1971). noticias de la historia General de las islas Canarias. Santa Cruz de Tenerife: Ediciones Goya.