Arte, experiencia, educación y palabras prisionerasérase una vez una pedagogía penitenciaria con alas

  1. Andrés González Novoa 1
  2. María Lourdes González-Luis 1
  3. Pedro Perera Méndez 1
  4. María Daniela Martín Hurtado 1
  1. 1 Universidad de La Laguna
    info

    Universidad de La Laguna

    San Cristobal de La Laguna, España

    ROR https://ror.org/01r9z8p25

Journal:
Qurriculum: Revista de Teoría, Investigación y Práctica Educativa

ISSN: 1130-5371

Year of publication: 2023

Issue: 36

Pages: 107-128

Type: Article

DOI: 10.25145/J.QURRICUL.2023.36.06 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openRIULL editor

More publications in: Qurriculum: Revista de Teoría, Investigación y Práctica Educativa

Sustainable development goals

Abstract

PEDACRI-ULL participates since 2020 in the Erasmus+ 2020-1-IT02-KA204-079355 project “The Chrysalis and the Butterfly: Autobiographical paths of penitentiary pedagogy” together with penitentiary institutions from seven European countries. The aim is to create a space for reflection on specific themes that enable inmates to redefine their lives during and after their imprisonment. Connecting with other penitentiary institutions means putting our autobiographical strategy into practice in the European context. Promoting research in the field of prison education and creating a network for the exchange of narrative experiences leading to a handbook of good practices that emphasises the human dimension of social reintegration. We are referring to an inclusive and preventive critical penitentiary pedagogy

Bibliographic References

  • Arendt, H. (1994). Los orígenes del totalitarismo. Editorial Planeta-De Agostini S.A.
  • Bachelard, G. (1987). La formación del espíritu científico. Editorial Siglo XXI.
  • Baudrillard, J. (2008). Pacto de lucidez o la inteligencia del mal. Amorrortu.
  • Blanchot, M. (2016). La comunidad inconfesable. Madrid: Arena Libros.
  • Béjar, H. (2007). Identidades inciertas: Zygmunt Bauman. Barcelona: Herder Editorial.
  • Castañeda Acosta, T., Domonell Morales, P. y González Novoa, A. (2021). Pedagogía y oralidad para la educación sostenible en Investigación e innovación educativa frente a los retos para el desarrollo sostenible (pp. 322-335). Dykinson S.L.
  • Castoriadis, C. (1998): El ascenso de la insignificancia. Madrid, Cátedra.
  • De Santos Sousa, B. (2006). La Sociología de las Ausencias y la Sociología de las Emergencias: para una ecología de saberes en Renovar la teoría crítica y reinventar la emancipación social. CLACSO.
  • De Sousa Santos, B. (2010). Descolonizar el saber, reinventar el poder. Ediciones Trilce.
  • Deleuze, G. (2005). La isla desierta y otros textos. Textos y entrevistas (1953-1974). Pre-textos.
  • Deleuze, G. y Guattari, F. (1973). El antiedipo: capitalismo y esquizofrenia. Barcelona: Akal.
  • Deleuze, G. (2021). Proust y los signos. Barcelona: Editorial Anagrama.
  • Deleuze, G. y Guattari, F. (2005). Mil mesetas. Capitalismo y esquizofrenia. Valencia: Pre-textos.
  • Deleuze, G. (2015) Foucault. Barcelona: Paidós Ibérica.
  • Foucault, M. (2002). Vigilar y castigar: nacimiento de la prisión. Siglo XXI Editores Argentina.
  • Foucault, M. (1994): Microfísica del Poder. Barcelona: Editorial Planeta Agostini S.A.
  • Freire, P. (1969). La educación como práctica de la libertad. Siglo XXI.
  • Galeano, E. (2008) El libro de los Abrazos: Imágenes y palabras, Siglo XXI de España Editores.
  • González Novoa, A. (2018). Pedagogía Penitenciaria y Palabras Prisioneras. Lectura, escritura y narración oral. En Mnemósyme. Revista del Festival Internacional del Cuento, (22), 35-44.
  • González Novoa, A. (2019). La comunidad de las palabras: El Festival Internacional del Cuento de Los Silos. Pedagogía y Oralidad para la construcción de la ciudadanía imaginada. En Artes, Universidad y Dinamización Sociocultural en Barrios (pp. 109-121). Gandulfo Impresores S.L.
  • González Novoa, A., Perera Méndez, P. y González Luis, M.aL. (2020). «Educación, palabra e inclusión: cuerpos prisioneros, narraciones de libertad», en Díez Gutiérrez, E.J. y Rodríguez Fernández, J.R. (coords.), Educación para el bien común. Hacia una práctica crítica, inclusiva y comprometida socialmente (pp. 919-931). Octaedro.
  • González Novoa, A. y Perera Méndez, P. (2021) Palabras Prisioneras en APEnP: Associação Portuguesa de Educação nas Prisões, (8), 14-15.
  • Gutiérrez, D. (2005). «Eros pedagógico», en Larrosa, J. y Skliar, C. (coord.): Entre Pedagogía y Literatura. Buenos Aires, Miño y Dávila.
  • Larrosa, J. (2005). «Invitaciones entre Pedagogía y Literatura», en Larrosa, J. y Skliar, C. (coord.): Entre Pedagogía y Literatura. Buenos Aires, Miño y Dávila.
  • Martín Hurtado, M.aD., y González Novoa, A. (2021). @Freire.P #Nética en las redes sociales para la autonomía en la hiperrealidad. Pedagogía y Saberes, (55), 77-88. https://doi. org/10.17227/pys.num55-13105.
  • Meletinski, E.M. (2001). El mito, literatura y folclore. Madrid: Akal.
  • Mèlich, J.C. (2005). «La imposible sutura. Ideas para una pedagogía literaria», en Larrosa, J. y Skliar, C. (coord.). Entre Pedagogía y Literatura. Buenos Aires, Miño y Dávila.
  • Montaigne, M. (2009). Los Ensayos (según la edición de 1595 de Marie de Gournay). Acantilado.
  • Nietzsche, F. (1995). Humano, demasiado humano. Madrid: Editorial Edaf.
  • Ordine, N. (2013). La utilidad de lo inútil. Manifiesto. Barcelona: El Acantilado.
  • Perera Méndez, P. y González Novoa, A. (2021). «Tiempos de confinamiento para cuerpos recluidos», en Marín Marín et al. Hacia un modelo de investigación sostenible en educación (pp. 585-598). Dykinson S.L. https://doi.org/10.2307/j.ctv2gz3v07.
  • Perera Méndez, P., Castañeda Acosta, T. y González Novoa, A. (2021). Cuerpos secuestrados, pedagogías confinadas. En RIESED Revista Internacional De Estudios Sobre Sistemas Educativos, (11), pp. 19-40. http://www.riesed.org/index.php/RIESED/article/view/136.
  • Pérez Martel, J.M.a (2018). Festival Internacional del Cuento de Los Silos 2017. Recuperado de http://www3.gobiernodecanarias.org/medusa/edublog/cepasantacruzdetenerife/2018/01/02/festival-internacional-de-cuentos-de-los-silos-2017/.
  • Propp, V.J. (1998). Morfología del Cuento. Editorial Akal.
  • Propp, V.J. (1998). Las raíces históricas del cuento. Madrid: Fundamentos.
  • Recalcati, M. (2016): La hora de clase. Por una erótica de la enseñanza. Barcelona, Anagrama.
  • Ricouer, P. (2004). Tiempo y narración. Siglo XXI Editores
  • Rodríguez Martín, A. (2018). Naturalicemos la convivencia entre diferentes. Mnemósyne. Revista del Festival Internacional del cuento, n.o 21, pp. 9-11. https://issuu.com/cuentoslossilos.
  • Spinoza, B. (1986). Tratado político. Madrid: Alianza Editorial.
  • Weber, M. (2012). La sociología del poder. Los tipos de dominación. Madrid: Alianza Editorial.
  • Zamoro, P. (2005). A ambos lados del muro. País Vasco: Editorial Txalaparta.